József Attila emléke

A 9. kerületi ház megvan, de nem tudjuk, melyik lakásban született a költő. A földszinten minden korábbinál nagyobb területen nyílt meg tavasszal a teljességre törekvő emlékkiállítás. Az emlékhely az „Év Kiállítása 2015” díjat kapta 2016 májusában.
 Hazánk legszínvonalasabb tárlatának választották meg az „Eszmélet” című kiállítást.

 

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén a József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítását találta a legérdemesebbnek a rangos „Év Kiállítása” elismerésre. A díjat Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vette át.

A 2015-ös „Év Múzeuma” és „Év Kiállítása” díjakat a Múzeumok Majálisa elnevezésű rendezvény keretében adták át a Nemzeti Múzeum Dísztermében május 21-én.

„Az „Év Kiállítása” hatodik alkalommal meghirdetett pályázatára tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok között szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága hat kiállítást juttatott a második fordulóba” – áll a Pulszky Társaság hivatalos tájékoztatójában.

Csorba László a Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg az eseményt, majd Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke hirdette ki a díjazottakat elmondva, hogy a megmérettetésnek csak nyertesei vannak. Az elismerő okleveleket, különdíjakat, valamint a két kategória fődíját Deme Péter, Vásári Tamás és Zomborka Márta az elismert szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai adták át.

Az „Év Kiállítása 2015” díjat kiérdemelt, a József Attila Emlékhely „Eszmélet” című kiállítása a méltatás szerint kis területen egy egész élettörténetet tömörít igényesen, szellősen, átláthatóan, újszerű, interaktív, multimédiás eszközökkel.

A díjat Kállay Gáborné Ferencváros alpolgármestere és E. Csorba Csilla, a kiállítást berendező Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vette át. A József Attila Emlékhely kiállításának bemutatása előtt Kállay Gáborné alpolgármester asszony megköszönte a díjat a Pulszky Társaságnak, a támogatást a Miniszterelnökségnek. Ígérete szerint Ferencváros Önkormányzata mindent meg fog tenni a jövőben is azért, hogy az emlékhely, a magyar költészet „betlehemi jászola” egy igazi zarándokhellyé válhasson, ahová mindenki ellátogat azért, hogy megtalálja a saját József Attiláját és hogy ne nőjön fel úgy magyar gyermek, hogy legalább egyszer ne járna a Gát utcai emlékhelyen.

H. Bagó Ilona kurátor mutatta be részletesen a kiállítás létrejöttének körülményeit és maga mellé szólította az ebben a folyamatban közreműködő szakembereket: Kemény Gyula látványtervezőt, Mag Ildikó belsőépítészt, Széki András, arculatért és tipográfiáért felelős szakembert valamint Z. Mezei Erzsébetet, a MEDÁLIÁK Művészeti Kulturális és Oktatási Egyesület vezetőjét. A jelenlévők ezután megtekinthették a József Attila Emlékhely, valamint a többi díjazott intézmény bemutatkozó videóját.

 

2015. április 11-én nyitotta meg kapuit a megújult József Attila Emlékhely a költő szülőházában, a ferencvárosi Gát utca 3-ban. A korszerű, mozgássérültek, siketek, nagyothallók és vakok számára is akadálymentesített emlékhely 120 négyzetméteren várja a látogatókat. A kiállítás a költő egyetlen tárgyi hagyatéka, az órája és az idő motívuma köré épül. A kiállítótér bal oldali fele József Attila valóságos tereit térképezi fel, és azokat a személyeket, a hozzájuk kapcsolódó emlékeket jeleníti meg, amelyek fontos szerepet játszottak a költő életében. A jobb oldali tér a költői lakozás tere. József Attila saját művészetéről szóló tanulmányának szalagút hasonlatát alapul véve álmodta meg Kemény Gyula látványtervező, Mag Ildikó belsőépítész és Széki András grafikus a „csupaszem utas” útját, melynek középpontjában a költő órája található, alatta az időt is tematizáló interaktív táblával. A kiállítás kurátora H. Bagó Ilona, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. Számos hang- és videóanyag, fotó segíti a képzeletbeli időutazást.

Ferencváros Önkormányzata, az emlékhely fenntartója, a megújult emlékhely megnyitásával egy időben indította útjára a „József Attila mindenkinek” jelmondat szellemében meghirdetett kulturális misszióját, melynek legfőbb célkitűzése, hogy Ferencváros és József Attila neve szorosan összefonódjon a köztudatban, hogy az emlékhely zarándokhellyé váljon, ahol mindenki megtalálja a maga József Attiláját. Ennek érdekében Ferencváros Önkormányzata az elmúlt időszakban számos programot indított el. Többek között a kortárs költők megszólításával Ünnepi szonettkoszorú készült József Attila tiszteletére, országos online videópályázatot hirdetett József Attila verseinek feldolgozására két alkalommal a fiatalok számára, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, interaktív irodalom órákat szervez az emlékhelyen. 

időpont: 2015. 08. 07.
cimkék: Budapest
videó megosztása
Videó címe: http://www.budapestvideo.hu/video/jozsef-attila-emleke
Méret: szélesség: px magasság: px
Embed kód: 

IRODALMI BUDAPEST

Bereményi Géza
Eldorádó című filmje alapján tudhatjuk, hogy Teleki téren nőtt fel. A városhoz való kapcsolatát ez az erős kötődés...
2017. 09. 19.
Kassák a PIM-ben
Kassák Lajosról, a magyar avantgarde talán legmeghatározóbb alakjáról nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi...
2018. 02. 09.
Márai Sándor
A 20. század nagy prózaírója bár Kassán született, Budát, és ezen belül Krisztinavárost érezte otthonának. Számos...
2016. 07. 27.
Abigél válaszol
Szabó Magda 100 éve született, 10 éve nem él. Az évfordulók alkalmából gazdag kiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi...
2017. 07. 24.
Könyvfesztivál 24-edszer
Április 20. és 23. között rendezték meg a Millenárison a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A Budapest Nagydíjat...
2017. 04. 24.
A telefonközpont tetején Térey...
Átkelés Budapesten címmel jelent meg Térey János verses novelláskötete. Az írások "a közelmúlttól a közeljövőig...
2016. 04. 06.
Radnóti utcái
Újlipótváros, Pozsonyi út, Sziget utca, Jászai Mari tér, Szent István körút: ezen a környéken járt nap mint nap Radnóti....
2016. 03. 16.
A Hadik
Ez Kosztolányi és Karinthy környéke, itt laktak és itt lett róluk utca-tér elnevezve. A Hadik kávéház volt a törzshelyük,...
2016. 01. 28.
Ady Endre, Dankó Pista
A zene, a tánc és a költészet eszközeivel vonja be meghitt színházi világába a nézőket a Medve színház Dankó Pista,...
2016. 01. 11.
Rájátszás
CAFe Budapest 2015: A Rájátszás látszólag zenekar, valójában költők, írók zenészek alkotóműhelye. Van köztük szobrász...
2015. 10. 14.
Elhunyt Juhász Ferenc
A közelmúltban elhunyt kétszeres Kossuth-díjas költő, Budapest díszpolgára fővárosi kötődése - sok egyéb mellett...
2015. 01. 20.
120 éves a New York
A legendás New York kávéház néhány éve újra régi fényében tündököl. Idén ünnepli 120. születésnapját: 1894...
2014. 10. 22.
Jókai kertje
A Svábhegyen húzódik meg Budapest egyik különleges temészetvédelmi területe: Jókai egykori villájának kertje. A védett...
2014. 09. 10.
Csukás István
A Kossuth-díjas költő, író, Süsü, Pom Pom, Oriza Triznyák, Gombóc Artúr, Mirr-Murr és számtalan felejthetetlen más...
2014. 05. 09.
Jókai Anna
2017. június 5-én meghalt Jókai Anna.
2014. 01. 01.