József Attila emléke

A 9. kerületi ház megvan, de nem tudjuk, melyik lakásban született a költő. A földszinten minden korábbinál nagyobb területen nyílt meg tavasszal a teljességre törekvő emlékkiállítás. Az emlékhely az „Év Kiállítása 2015” díjat kapta 2016 májusában.
 Hazánk legszínvonalasabb tárlatának választották meg az „Eszmélet” című kiállítást.

 

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén a József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítását találta a legérdemesebbnek a rangos „Év Kiállítása” elismerésre. A díjat Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vette át.

A 2015-ös „Év Múzeuma” és „Év Kiállítása” díjakat a Múzeumok Majálisa elnevezésű rendezvény keretében adták át a Nemzeti Múzeum Dísztermében május 21-én.

„Az „Év Kiállítása” hatodik alkalommal meghirdetett pályázatára tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok között szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága hat kiállítást juttatott a második fordulóba” – áll a Pulszky Társaság hivatalos tájékoztatójában.

Csorba László a Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg az eseményt, majd Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke hirdette ki a díjazottakat elmondva, hogy a megmérettetésnek csak nyertesei vannak. Az elismerő okleveleket, különdíjakat, valamint a két kategória fődíját Deme Péter, Vásári Tamás és Zomborka Márta az elismert szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai adták át.

Az „Év Kiállítása 2015” díjat kiérdemelt, a József Attila Emlékhely „Eszmélet” című kiállítása a méltatás szerint kis területen egy egész élettörténetet tömörít igényesen, szellősen, átláthatóan, újszerű, interaktív, multimédiás eszközökkel.

A díjat Kállay Gáborné Ferencváros alpolgármestere és E. Csorba Csilla, a kiállítást berendező Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vette át. A József Attila Emlékhely kiállításának bemutatása előtt Kállay Gáborné alpolgármester asszony megköszönte a díjat a Pulszky Társaságnak, a támogatást a Miniszterelnökségnek. Ígérete szerint Ferencváros Önkormányzata mindent meg fog tenni a jövőben is azért, hogy az emlékhely, a magyar költészet „betlehemi jászola” egy igazi zarándokhellyé válhasson, ahová mindenki ellátogat azért, hogy megtalálja a saját József Attiláját és hogy ne nőjön fel úgy magyar gyermek, hogy legalább egyszer ne járna a Gát utcai emlékhelyen.

H. Bagó Ilona kurátor mutatta be részletesen a kiállítás létrejöttének körülményeit és maga mellé szólította az ebben a folyamatban közreműködő szakembereket: Kemény Gyula látványtervezőt, Mag Ildikó belsőépítészt, Széki András, arculatért és tipográfiáért felelős szakembert valamint Z. Mezei Erzsébetet, a MEDÁLIÁK Művészeti Kulturális és Oktatási Egyesület vezetőjét. A jelenlévők ezután megtekinthették a József Attila Emlékhely, valamint a többi díjazott intézmény bemutatkozó videóját.

 

2015. április 11-én nyitotta meg kapuit a megújult József Attila Emlékhely a költő szülőházában, a ferencvárosi Gát utca 3-ban. A korszerű, mozgássérültek, siketek, nagyothallók és vakok számára is akadálymentesített emlékhely 120 négyzetméteren várja a látogatókat. A kiállítás a költő egyetlen tárgyi hagyatéka, az órája és az idő motívuma köré épül. A kiállítótér bal oldali fele József Attila valóságos tereit térképezi fel, és azokat a személyeket, a hozzájuk kapcsolódó emlékeket jeleníti meg, amelyek fontos szerepet játszottak a költő életében. A jobb oldali tér a költői lakozás tere. József Attila saját művészetéről szóló tanulmányának szalagút hasonlatát alapul véve álmodta meg Kemény Gyula látványtervező, Mag Ildikó belsőépítész és Széki András grafikus a „csupaszem utas” útját, melynek középpontjában a költő órája található, alatta az időt is tematizáló interaktív táblával. A kiállítás kurátora H. Bagó Ilona, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. Számos hang- és videóanyag, fotó segíti a képzeletbeli időutazást.

Ferencváros Önkormányzata, az emlékhely fenntartója, a megújult emlékhely megnyitásával egy időben indította útjára a „József Attila mindenkinek” jelmondat szellemében meghirdetett kulturális misszióját, melynek legfőbb célkitűzése, hogy Ferencváros és József Attila neve szorosan összefonódjon a köztudatban, hogy az emlékhely zarándokhellyé váljon, ahol mindenki megtalálja a maga József Attiláját. Ennek érdekében Ferencváros Önkormányzata az elmúlt időszakban számos programot indított el. Többek között a kortárs költők megszólításával Ünnepi szonettkoszorú készült József Attila tiszteletére, országos online videópályázatot hirdetett József Attila verseinek feldolgozására két alkalommal a fiatalok számára, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, interaktív irodalom órákat szervez az emlékhelyen. 

időpont: 2015. 08. 07.
cimkék: Budapest
videó megosztása
Videó címe: http://www.budapestvideo.hu/video/jozsef-attila-emleke
Méret: szélesség: px magasság: px
Embed kód: 

IRODALMI BUDAPEST

Az irodalom idei szerencseszáma...
Március 21-én 21 helyszínen 21 ország kortárs írójának művéből olvastak fel a Radnóti Színház színészei a 2018-as...
2018. 03. 26.
Bereményi Géza
Eldorádó című filmje alapján tudhatjuk, hogy Teleki téren nőtt fel. A városhoz való kapcsolatát ez az erős kötődés...
2017. 09. 19.
Márai Sándor
A 20. század nagy prózaírója bár Kassán született, Budát, és ezen belül Krisztinavárost érezte otthonának. Számos...
2016. 07. 27.
A Városliget novellája
A Budapest Off kötet fiatal írók Budapest-témájú novelláit adja közre: minden kerületről egyet. Az elmúlt gyerekkor...
2018. 08. 14.
Rákospalota, az elegáns...
A Budapest Off kötet fiatal írók Budapest-témájú novelláit adja közre: minden kerületről egyet. Tasnádi István novellájában...
2018. 08. 10.
Újlipót
Jól urbanizált kertváros: így határozza meg környezetét, Újlipótvárost Kemény Zsófi, a Budapest Off kötet 13-ik kerülethez...
2018. 07. 27.
Egy chilei Budafokon
A Budapest Off kötet fiatal írók Budapest-témájú novelláit adja közre: minden kerületről egyet. Gévai Csilla egy chilei...
2018. 07. 20.
A 9. kerület novellája
A Budapest Off kötet fiatal írók Budapest-témájú novelláit adja közre: minden kerületről egyet. A 9. kerületről, a...
2018. 07. 17.
Minden kerületnek van egy...
Budapest off címmel jelent meg egy kortárs, fiatal írók munkáit tartalmazó novelláskötet Budapestről. A kiadó szeretné...
2018. 06. 26.
Kassák a PIM-ben
Kassák Lajosról, a magyar avantgarde talán legmeghatározóbb alakjáról nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi...
2018. 02. 09.
Abigél válaszol
Szabó Magda 100 éve született, 10 éve nem él. Az évfordulók alkalmából gazdag kiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi...
2017. 07. 24.
A telefonközpont tetején Térey...
Átkelés Budapesten címmel jelent meg Térey János verses novelláskötete. Az írások "a közelmúlttól a közeljövőig...
2016. 04. 06.
Radnóti utcái
Újlipótváros, Pozsonyi út, Sziget utca, Jászai Mari tér, Szent István körút: ezen a környéken járt nap mint nap Radnóti....
2016. 03. 16.
A Hadik
Ez Kosztolányi és Karinthy környéke, itt laktak és itt lett róluk utca-tér elnevezve. A Hadik kávéház volt a törzshelyük,...
2016. 01. 28.
Ady Endre, Dankó Pista
A zene, a tánc és a költészet eszközeivel vonja be meghitt színházi világába a nézőket a Medve színház Dankó Pista,...
2016. 01. 11.