Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Belső SSD XII. 12. kerület Budapest

Akik szeretik az informatikát, számítástechnikát, azoknak nem újdonság, hogy a HDD -től több szempontból előnyösebb a belső SSD alkalmazása. Lássuk, milyen pozitívumot hoz életünkbe a belső SSD! Rögtön pl. itt van a G Force, mely esetében a belső SSD fölényesen győz a HDD ellen. A belső SSD pozitív tulajdonságai
 
Akik szeretik az informatikát, számítástechnikát, azoknak nem újdonság, hogy a HDD -től több szempontból előnyösebb a belső SSD alkalmazása. Lássuk, milyen pozitívumot hoz életünkbe a belső SSD! Rögtön pl. itt van a G Force, mely esetében a belső SSD fölényesen győz a HDD ellen. De miben rejlik a meghajtók közti különbség? Egyértelműen a gyártási technológia a titok nyitja. A merevelemezek pontosan azok, amiket a nevük takar: kis kemény lemezek, melyben az adatok a mágnes foglalat körül forognak. Ezzel szemben az SSD meghajtók flash memóriát alkalmaznak, így a mobil eszközöknek ez maga a kuriózum megoldás pl. a laptopok esetében. A belső SSD nem mellesleg sokkal tovább „él”, mint a HDD, kb. 25 %- kal rövidebb ez utóbbi működési ideje, pontosan a már említett alkatrészek mozgásának mechanizmusa miatt. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges meghibásodásig a HDD terén kb, 1,5 millió órára kell számolni, míg a belső SSD esetében ez akár 2 millió óra is lehet. Pozitívum még, hogy a belső SSD rendszerindításkor jóval nagyobb sebességgel bír, mint a HDD, a merevlemezeknek ugyanis kell egy bizonyos felmelegedési idő, mielőtt munkába állnak, ez pedig a mozgó alkatrészeik miatt van. Viszont belső SSD tárolóval a rendszerindítás átlagosan nem emelkedhet 10 - 13 sec fölé. Ezzel szemben a merevlemez tároló rendszert tartalmazó eszköz ugyanilyen rendszerindítási ideje már 30 – 40 másodperc is lehet, ami kb. háromszorosa a belső SSD indítási idejéhez képest.  A különbségeknek itt még nincs vége, ami a sebességet illeti. A belső SSD- k írási és olvasási sebessége is nagyobb, így az adatfeltöltés és letöltés is gyorsabb ütemben zajlik. A két drive összehasonlításakor újfent a belső SSD nyer, mintegy feleannyi idő előnnyel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a belső SSD másodpercenként 200 MB írására és olvasására is képesek, míg a merevlemezek ugyanennyi idő alatt csak 50 – 120 MB kapacitással bírnak. Sőt! a PCIe SSD- k elérik akár a 2000 MB másodpercenkénti írási és olvasási sebességet, ami kiemelkedő teljesítmény! Szintén előnyként listázhatjuk a file-ok gyors megnyitási sebességét is, ami a belső SSD esetében kb. 30 % -kal gyorsabban működik, mint a HDD -nél. Nyilvánvaló, hogy így több műveletet lehet végrehajtani azonos idő alatt, így a rendszert igen hatékonyan ki lehet használni az SSD segítségével, ráadásul jóval kevesebb energiát is fogyasztanak a használat során. A kutatások ezt is bizonyítják, a merevlemezek kb. 50 % -kal nagyobb energiafelhasználással működnek, mint az SSD- k. Ez a tényező pedig további kedvezőtlen hatással van az energia fogyasztásra, akkumulátorra – így a pénztárcánkra is a befizetendő villanyszámla miatt.
 
 
Kedvező lehetőség a hidegebb SSD-k legyártása, pláne olyan környezetben használva, ahol a hőmérséklet hatással van a gép teljesítményére, így használatukkal a munkakörnyezet is kellemes és nyugodt lesz, mint egy gyorsan melegedő HDD esetében. Ami ráadásul még a mozgó alkatrészei miatt hangokat is ad ki, a rendszer működése közben kattoghat, sőt, még rezeghet is. Mint már említettük, a belső SSD meghajtók flash technológiával üzemelnek, így alig hallható, csendes üzemmódban teszik a dolgukat.
Tehát ha összegezni szeretnénk, mik az előnyei a belső SSD- nek a HDD. vel szemben: nagyobb, gyorsabb teljesítmény, hangtalanul, csendes üzemmódban működik és energiát takarítunk meg használatával. Biztos Ön is a belső SSD-t választaná a blogbejegyzés elolvasása után!

<-- Vissza a Belső SSD XII. 12. kerület Budapest blog oldalra!