Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Férfi és női kerékpárok Heves megye

Még a laikusok fejében is van bizonyos kép a női és férfi kerékpárok közti eltérésekről, legtöbben ilyenkor a kinézetükre gondolnak - pedig ettől jóval több különbség van a két bicikli között, amit leginkább a szakmabeli emberek ismernek. Ismerjük meg most jobban a női kerékpárokat, a tapasztalat úgy mutatja, ezeket ismerik kevesebben!
  Férfi és női kerékpárok közötti különbségek
 
Még a laikusok fejében is van bizonyos kép a női és férfi kerékpárok közti eltérésekről, legtöbben ilyenkor a kinézetükre gondolnak - pedig ettől jóval több különbség van a két bicikli között, amit leginkább a szakmabeli emberek ismernek. Ismerjük meg most jobban a női kerékpárokat, a tapasztalat úgy mutatja, ezeket ismerik kevesebben!
Régen alig különböztek a női és férfi kerékpárok. A nőknek tervezett biciklik vonzóbbak, szebbek voltak, ugyanakkor gyengébb teljesítményűek, mint a férfi változatok, de szerencsére ez már csak a múlt. A külcsín különbségeit leszámítva a jó minőségű női biciklik szinte ugyanolyan specifikációjúak, teljesítményük, alkatrészeik ugyanolyan kiválóak, mint a férfi modelleké. Ha a professzionizmusukat nézzük, nincs eltérés – viszont más nézőpontból találhatunk különbözőségeket.
Az egyik leglényegesebb ezek közül az illeszkedés – a kerékpárgyártók sokféle illeszkedési adattal rendelkeznek, amik meghatározzák az adott modell kivitelezését. Köztudott, hogy a nők általában kisebb méretekkel bírnak, mint a férfiak, így a női kerékpárok általában rövidebb stackmagasságúak. Önmagában a bicikli is rövidebb szokott lenni a női rövid törzshossz miatt.
A női test finomabb vonalai miatt javarészt elmondható, hogy szinte bármilyen kerékpár megfelel az adott csoportnak. Ezért tud biciklizni sok hölgy ugyanúgy férfi kerékpáron is, azaz unisex modellen. Onnan ismerjük fel a jó biciklis bolti eladót, hogy nem a marketing részre koncentrál, hanem a vásárló testarányaira, így ajánl tökéletesen passzoló kerékpárt. A vétel után pár héten belül kiderül, sikerült -e jót választani – tekerje a kedves vásárló rendszeresen azt a biciklit, aztán ha esetlegesen problémák merülnek fel, vissza kell menni az üzletbe és meg kell beszélni, mi volt a probléma a kerékpárral. Már egy átállítás után is csodák történhetnek, van lehetőség finomhangolásra, alkatrészcserére, vagy esetleg, ha minden kötél szakad, más méretű kerékpárra cseréről is lehet szó. Az eredeti, hagyományos női biciklik lefelé ívelő felső csővel készültek, mert a legelső kerékpárok idején még a nők hosszú ruhákat hordtak. Manapság is találhatunk ilyen modelleket, de ez csak esztétika, nem a teljesítményről szól. A mai tervezők próbálgatnak ívelt vonalakat alkalmazni nem csak a felső csövön, hanem más alkatrészekben is.  A kerékpár illeszkedését több alkotóelem is befolyásolja, a fő alkatrészek nagysága vagy beállításai szorosan összefüggenek a leendő tulajdonos fizikai testével. A szár, az ülés, a kormány, a felfüggesztés és a fékkarok is befolyásolják a nyeregben ülő komfortérzetét, de több szálon fut a tökéletes illeszkedés beteljesülése. 
 
 
Egy jó példa erre az ülés minősége. A női nyergek többnyire rövidek, szélesek. Pedig a női versenyzők jobban szeretik a keskeny nyerget, mert az a pedálos mozgásukat felszabadítja. A bicikligyártók nagyon jól tudják, hogy a nyerget vizsgálják meg először a versenyzők, annak kell a legtestreszabottabbnak lennie, nagy igényeknek kell megfelelniük. A kormány is nagyon fontos elem – a női kormánynak a női vállak keskenysége miatt szűkebbnek kell lennie a férfiaknak szánt kormányoknál. Kiemelkedő faktor a felfüggesztés is – a könnyebb kerékpárosoknak kisebb súlyra hangolt felfüggesztés kell. Vásárlás előtt figyelni kell a fékkarokra is, mivel a kisebb fizikumú sportembereknek kisebb a kezük is általában, így akadályba ütközhet a komfortos elérés tekintetében. Rövid hatótávolságú kar a megoldás!
Keressen bennünket, válassza ki Ön is álmai biciklijét, legyen az női vagy férfi kerékpár – állunk rendelkezésére!
 
 
 
 

<-- Vissza a Férfi és női kerékpárok Heves megye blog oldalra!